Låt din dröm bli verklighet

Upplev det vackra italienska landskapet på cykel. Njut av långa och vällagade middagar där köket sprakar av godsaker att äta och dricka. Med före detta proffscyklisten Glenn Magnusson som ledare kan du vara säker på att få uppleva det bästa av både cykel och Italien. De italienska vägarna är så sagolika att man lätt glömmer bort tröttheten.

Den italienska maten

Personligen anser jag att toscanas matkultur är i världsklass, men en aning motsägelsefullt så är miljön och bordsskick inte lika högt prioriterat. Många minnesvärda middagar har upplevts med ojämna bord, enkla glas till vinet och en ljudnivå liknande en italiensk fotbollsmatch. Men själva köket är det betydelsefulla arvet som en italiensk kock aldrig skulle tumma på. Tycker man att det känns lite krångligt att få beställa en lyckad italiensk måltid så kan man bara luta sig lugnt tillbaka i stolen då vi på Cykelaptit ser till att det allra mest smakfulla och välkomponerade hamnar på våra bord. 

För dem som uppskattar viner bjuder Italien på en svårslagen kultur och historia. I Chiantidistriktet som ligger i det centrala Toscana har varje liten by med självaktning sin egen vinproduktion. Att få uppleva en solnedgång med toscanska rätter och en välsmakande Chianti i glaset förgyller livet.

Primo och Secondo

Man sparar det bästa till sist i Italien då middagen är dagens heligaste stund. Långa välsmakande middagar är den självklara avslutningen på dagen och avnjuts ofta i goda vänners sällskap. Oftast väljer man att äta två av de tre rätterna Antipasto, Primo och Secondo.

Frukost(colazione)

frukost i Italien, cykelaptit
Italienaren lägger ingen stor tid på frukosten, och heller inga stora mängder, kanske hänger det samman med de sena middagarna.
I folkhemmen är det kaffe med mjölk som gäller, till detta några bitar torra kakor. Många tar sin frukost på baren och det är cappuccino och brioche (ett sött bakverk) som dominerar. Jag har aldrig sett en italienare äta ett ägg eller en korvsmörgås till frukost.

Lunch (Pranzo)

cykla i Italien, Glenn Magnusson, Cykelresa, Cykelaptit
På dagen tar man en relativt lätt måltid. Antingen nöjer man sig med en färskbakad focaccia eller så tar man en pastarätt eller på vintern en risotto. En tallrik pasta pomodoro är en verklig klassiker, och jag vågar påstå att den är lika god överallt. Solmogna tomater och olivolja tillsammans med härliga färska kryddor. Finns att beställa från minsta trattorian till de finaste restauranger. Serveras med god parmesanost.

Aperitivo


Aperitivon har en stor social betydelse för italienarna vilket är mer syftet än att få igång aptiten inför middagen. Här diskuteras och skvallras om arbetsdagen, politiken och senaste resultaten från sportvärlden osv. Detta till intaget av ett glas Apertivo och enkla tilltugg av oliver,
chips och ibland brödsnittar med olika typer av pesto.

Middag (Cena)

maten i Italien, äta gott på cykelresan
Middagen börjar ofta med en antipasto som är samlingsnamnet för en stor samling kalla rätter, som exempel bruschetta, caprese, små rätter av havets läckerheter eller affettati som bl a består av salami och lufttorkad skinka. 
Primo piatto är namnet på de välsmakande pastarätter, gnocchi eller risotto som är den första varma rätten man kan äta. De mest klassiska toscanska pastarätterna är Spaghetti alle scoglio (mindre musslor), Fettuccini alle cingiale (vildsvin).
Secondo piatto
 är kött, fågel eller fisk och till detta serveras contorno som är varmrättens tillbehör. Detta är t ex bönor, sockerärtor, olika sallader, pommes frites. Några av de berömda varmrätterna är Bistecca Fiorentina och Coniglio (kanin).

Efterrätt (Dolce)

cykla i Italien, maten i Italien
En smakfull måltid förtjänar en värdig efterrätt som kallas dolce. De bästa korten här är Tiramisu, Panna cotta, Torta della nonna, Macedonia. Middagen avslutas med en café och för männen inte sällan en grappa och för damerna en limoncello.

 

Drycker

vi i Italien, cykla med Glenn Magnusson
Som en aptitretare används ofta en väl kyld prosecco. På samma sätt som man följer den lokala regionens mat så använder man med stolthet traktens egna viner. Konkurrensen på marknaden är stenhård och man får ingen acceptans hos folket med mindre välsmakande viner. Bland toscanska buteljer finns Carmignano, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano och Maremmasom klassiker men Brunello di Montalcino är den toscanska fanbäraren. 

”Ska man bara åka på en cykelresa i livet så åk den med Glenn och Lena.”